Bu projede, karayolu taşıtlarından kaynaklanan emisyonların azaltılması amacıyla kirletici vasfı yüksek araçların yerine yeni nesil teknolojili çevre dostu araçlara bırakılmasına yönelik ihtiyaç analizi yapılarak finansal teşvik mekanizmalarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, ülke genelinde trafik parkı ve araç filosu analiz edilerek hali hazırda karayolu taşıtlarından kaynaklanan emisyonların ülke genelinde neden olduğu hava kirliliği düzeyi hesaplanmıştır. Gelecek 10 yıllık dönem içinde karayolu taşıt talep tahmini gerçekleştirilerek, bu talebin kirletici vasfı düşük araçlardan karşılanması ve böylece ülkedeki araç filosunun ortalama yaşının gençleştirilmesi durumunda şehirlerdeki hava kalitesinin iyileşme durumu ortaya konulmuştur. Hem mevcut duruma göre hem de araç filosundaki iyileşme senaryolarına bağlı olarak gözlenecek hava kirliliği düzeylerinin neden olduğu sağlık etkisi değerlendirilerek, hava kalitesindeki iyileşmeye bağlı olarak ortadan kalkan sağlık maliyeti hesaplanmıştır.
Kirletici vasfı yüksek araçların trafikten çekilmesi halinde trafiğe yeni girecek araçların maliyeti, hurda araçların değerlendirilmesinden kaynaklanan ekonomik canlanma ve yeni araçların ithalat dengesine etkileri de incelenmiştir. Araç filosunun çevre dostu araçlarla yenilenmesi ile elde edilen yakıt tasarrufu ve hava kalitesinin iyileştirilmesine bağlı olarak ortadan kalkan sağlık maliyeti ve hurda araç değerlendirme gelirleri, yeni araç maliyeti ile kıyaslanarak, araçların trafikten çekilmesine yönelik yol haritası hazırlanmıştır.
Bu çalışma, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Değerlendirme Şube Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Maliye Bölümü ve İktisat Bölümü ile İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü’nden öğretim üye ve yardımcılarının katkıları ile yürütülmüştür. Çalışmanın sonuçları doğrultusunda öngörülen yol haritasının uygulanabilmesi için halkın desteği kadar ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katkı ve desteğinin önemi büyüktür.